Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Főoldal »  Események » ATUSZ - Tesco Globál Zrt. Budakeszi-Göd „zöld” áruház látogatás

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

ATUSZ - Tesco Globál Zrt. Budakeszi-Göd „zöld” áruház látogatás

Időpont:

2010. Szeptember 16. 08:00 - 2010. Szeptember 16. 17:00

Hely:

Budakeszi-Göd

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Legány Miklós

Az Anyagtudományi szakosztály a megújuló energiaforrások, és az energiatakarékos épületüzemeltetés témakörben tervezett rendezvénysorozatának második programját 2010. szeptember 16-án tartotta meg.

A szakmai látogatás célja a budakeszi Tesco Globál Zrt. Budakeszi-Göd „zöld” áruházának energia ellátási rendszerének megismerése volt. A látogatást Torma József úr, a Tesco Globál Zrt. energetikusa vezette, amely során a résztvevők megismerkedhettek mindazon technológiákkal, melyek révén akár ötven százalékos energia megtakarítás is elérhető. A számos innovatív megoldás alkalmazása azon törekvésüket erősíti, amely arra irányul, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az új hipermarket a környezetbarát tervezés és kivitelezés révén Közép-Európában egyedülálló energia-megtakarítási mutatókkal a régió eddigi legzöldebb áruháza lett.

Alkalmazott technológiák:

T5 fényforrások, eladótérben szabályozott világítás

 • a korszerű, elektronikus előtéttel szerelt világítás kevesebb villamos-energiát használ a hagyományos megoldáshoz képest;
 • a világítás szabályozása a nappali fény intenzivitása függvényében történik

 

Felül világító és oldalsó ablakok természetes világításhoz

 • beengedik a természetes fényt, hogy ezzel is csökkentsék a világításra fordított energiát.

 

Energiatakarékos világítás a hűtőbútorokban

 • a LED-világítás eleve kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos fényforrások, melyeknek köszönhetően a világításból eredő hő-terhelés is kevesebb a bútorokban, így a hűtés is kevesebb energiát igényel.

 

Hűtőbútorok lefedése

 • a zárt hűtőbútorok lényegesen kevesebb energiát használnak fel, és az árut is jobban védik a minőségromlástól.

 

Állítható lamellás, motoros árnyékolók

 • beengedjük a természetes fényt, de nyáron a közvetlen napsugárzást kizárjuk

 

Raktárakban szolár csövek természetes világításhoz
 

 • természetes fényt juttatunk a raktárakba, ezáltal kevesebb energia kell a világításhoz, és kellemesebb környezetről gondoskodunk az itt dolgozóknak

 

Napkollektorok

 • használati meleg víz készítéséhez
 • fűtéshez
 • szolár hűtéshez

 

Napelemek

 • a napelemek villamos energiát termelnek, csökkentve az áruház energia-felvételét a közcélú hálózatból

 

Talajszondás hőszivattyú

 • a talajszondákon keresztül kiszivattyúzott földhőt az épület fűtésére alkalmazzuk. Nyáron a folyamatot megfordítva, az épületet hűtjük (az épületből a hőt a talajba juttatjuk)
 • a korszerű, elektronikus előtéttel szerelt világítás kevesebb villamos-energiát használ a hagyományos megoldáshoz képest
 • a világítás szabályozása a nappali fény intenzivitása függvényében történik
 • Beengedik a természetes fényt, hogy ezzel is csökkentsék a világításra fordított energiát
 • a LED-világítás eleve kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos fényforrások, melyeknek köszönhetően a világításból eredő hő-terhelés is kevesebb a bútorokban, így a hűtés is kevesebb energiát igényel
 • a zárt hűtőbútorok lényegesen kevesebb energiát használnak fel, és az árut is jobban védik a minőségromlástól
 • beengedjük a természetes fényt, de nyáron a közvetlen napsugárzást kizárjuk
 • természetes fényt juttatunk a raktárakba, ezáltal kevesebb energia kell a világításhoz, és kellemesebb környezetről gondoskodunk az itt dolgozóknak

 

A látogatást követően Ábrahám Róbert úr, az 5-LET Kft. műszaki igazgatója meghívta a látogatókat a közelben lévő, Barátság út 6.A/B. 70 lakásos lakóépület megtekintésére, ahol először alkalmazták ilyen nagy méretben a geotermikus fűtés-hűtés rendszert.
 

A rendszer azon kívül, hogy a legnagyobb környezetkímélő, a téli fűtésköltség 60 %-át, a nyári hűtésköltség 90 %-át képes megtakarítani.
Az alkalmazott geotermikus rendszer három fő részből áll. A 15 méter mélyre elhelyezett  csőrendszerben keringő fagyálló folyadék a talajhőt a kazánházban elhelyezett hőszivattyúba vezeti. A 3 darab hőszivattyú biztosítja az épületrészek leggazdaságosabb téli fűtési, nyáron hűtési ellátását, valamint a tetőtérben elhelyezett két darab kondezációs gázkazán a használati melegvizet. A fűtést, és a hűtést egyaránt a mennyezetbe épített panelekben keringő víz biztosítja, kiküszöbölve ezzel a káros, allergiát okozó légáramlást.
 

Az építés során nagy gondot fordítottak a legkorszerűbb építőanyagok, nyílászárók alkalmazására, amellyel maximálisan biztosították az épület hő-, és hangszigetelését.

 

Ezúton is köszönetet mondunk a Dunakeszi Tesconál tett látogatást levezető Torma József úrnak, aki a Tesco energetikusa és Elek István úrnak, aki az 5-Let Kft igazgatója, a lakópark kivitelezője, forgalmazója.
 

Legány Miklós
 

Képgaléria

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43