Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Főoldal »  Események » Műszakiak Bólyai Köre előadássorozat 6. előadás

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

Műszakiak Bólyai Köre előadássorozat 6. előadás

Időpont:

2018. Október 15. 14:00 - 2018. Október 15. 16:00

Hely:

1126 Bp. Orbánhegyi út 14.

Szakosztály:

Vezetési Szakosztály

Szervező:

Prof. Dr. Veress Gábor

MEGHÍVÓ

az SZVT Műszakiak Bolyai Köre által szervezett előadássorozatra Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ keretében működő Műszakiak Bolyai Köre előadás- és vitadélután-sorozatot szervez A műszaki értelmiség erkölcsi felelőssége témakörben.

A hatodik előadást 2018. október 15-én (hétfőn) 14.00 órakor az SZVT székházának előadótermében, 1126 Bp. Orbánhegyi út 14. alatt tartjuk.

Az előadás címe: Az élelmiszer biotechnológia jogi szabályozása és etikai kérdései

Előadó: Dr. Biacs Péter Ákos, az MTA doktora, ny. egyetemi tanár

Az előadás rövid tartalma: A biotechnológia élő szervezetekkel (mikroorganizmusokkal, növényekkel, állatokkal) vagy azok alkotórészeivel (biokatalizátorokkal) végzett eljárások termékeit előállító iparág. Magyarországon az élelmiszerek 22-25%-a biotechnológiai termék. A biotechnikát alkalmazó üzemek veszélyesek lehetnek, környezeti károkat is okozhatnak. A génmérnökség olyan technikai újdonság, mellyel az örökítő anyag mesterségesen átalakítható és ez etikai kérdéseket vet fel. A géntechnológia jogi szabályozása tiltja hazánkban a genetikailag módosított szervezetek (GMO) előállítását, valamint követelményeket támaszt az ilyen élelmiszerek forgalmazásánál a GMO technika és összetevő feltüntetésére. Az Európai Bíróság 2018. július 25-én hozott ítéletében megállapította, hogy a mutagenezis révén nyert szervezetek is az EU-irányelv értelmében vett GMO-knak minősülnek, ha a géntechnikával  úgy módosítják valamely szervezet genetikai anyagát, ahogy a természetben nem fordul el ő.

Az előadó vegyészmérnök, az MTA doktora, ny. egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetemen biológiai és biotechnikai ismereteket, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen élelmiszer-biotechnológiát oktatott. Több ciklusban tagja volt a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottságnak, FAO és UNIDO szakértő.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk! A részvétel ingyenes, de kérjük, hogy részvételi szándékát október 12-ig szíveskedjék a veress@sednet.hu e-posta címen jelezni.

Budapest, 2018. október 10.

Prof. Dr. Veress Gábor
a Műszakiak Bolyai Köre elnöke

 

Képgaléria

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43