Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Fooldal » Szakmai és területi szervezetek  » Állategészségügyi és Élelmiszerhigiéniai Szakosztály

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

Állategészségügyi és Élelmiszerhigiéniai Szakosztály

SZAKOSZTÁLYI BESZÁMOLÓ 2009

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI és ÉLELMISZERHIGIÉNIAI SZAKOSZTÁLY
( korábban az SZVT PEST MEGYEI SZERVEZETE )


A szakosztály életének ismertetése:
 
Területi szervezetünk az év második felében döntött arról, hogy szakosztállyá alakul át. A szakosztályi elnevezésben utalunk az eddigi, s ezutáni fő szakmai működési területre, tagsági összetételre. Az új elnevezéssel együtt szeretnénk a tagságot nem csak megyei, hanem szélesebb, országos kiterjedtséggel bővíteni. A szakembergárda bővítésétől a működési területek kiterebélyesedését, még intenzívebb, színesebb egyesületi élet folytatását reméljük. 

Az élelmiszer előállítóknak és forgalmazóknak tartott továbbképzéseinken összesen 123 fő, míg az állatvédelmi és állattartási oktatásokon 127 fő vett részt a 2009. év folyamán.
Az élelmiszerhigiéniai oktatások célja felkészíteni az előállítókat a jogszabályi előírásnak való megfelelésre, a dokumentációs kötelezettségének teljesítésére.
Az állatvédelmi oktatásokon továbbra is a 2007. évben elkezdett állatszállítói és állatvédelmi továbbképzéseket tartottunk az Európai Uniós előírásoknak megfelelően.
2009. év júliusában a baromfitartóknak tartott 2 tájékoztatón az ellátó állatorvosoknak a képzés ingyenes volt.


 
Beszámoló a Szakosztály németországi szakmai tanulmányútjáról


2009. szeptember 2-7 között szakmai tapasztalatcserén vettünk részt Bajorországban, a Bajor Mezőgazdasági Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya támogatásával. A résztvevő tagjaink a hatósági állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szolgálat különböző szintjeiről és területeiről. Ezért a kirándulás célja az volt, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzünk arról, hogyan történik a legnagyobb európai uniós tagországban, Németországban a (kis)termelők hatósági állatorvosi ellenőrzése a gyakorlatban, milyen jogszabályi előírásokat kell a termelőknek betartaniuk, azokat hogyan érvényesítik, és miképpen tudják a gazdák termékeikkel elérni a végső fogyasztókat, hogyan segít ebben az állam.

A Bajor Parasztszövetség egyik vezetőjének gazdaságában, ahol első kézből kaphattunk információkat a németországi helyzetről és megtekinthettük a valóban családi gazdáságot, ahol az apa és két fia a termelésben, a termék előállításban dolgozik, a feleség és a menyek pedig az értékesítéssel, piaci eladással foglalkoznak.  Házigazdánk büszkén mutatta több mint száz tejelő tehenét és szaporulatát, több száz hízósertését, a kis vágóhidat, ahol sertéseket és marhákat is vágnak és különböző tájjellegű húskészítményeket is gyártanak.
 Ezen kívül most épül egy biogáz üzem is, ahol a hígtárgyából és a szerves hulladékból áramot fognak előállítani, ami nem csak a telep energia szükségletét fedezi, hanem eladásra is bőven fog jutni.
 A szükséges takarmányokat közel 200 hektáron termelik meg az állatoknak (egy része saját, másik része bérlet föld és ez nagy területnek számít Németországban). Csak szezonálisan foglalkoztatnak a családon kívül munkaerőt, megpróbálnak mindent maguk elvégezni.
 
A termékeik értékesítését nem önállóan, hanem a Parasztszövetség által működtetett közeli város piacán lévő, a helyi termelőket összefogó értékesítő bolton keresztül történik áruházában (Bauermark). De ott vannak húskészítményeikkel a Nettó áruházláncban is. A Parasztszövetség a reklámozásban, a szervezésben, az oktatásban és a hatóság felé történő érdekképviseletben segít nekik.
 
A hatóság képviselője elmondta, hogy a (kis)termelőket az uniós jogszabályok adta keretek maximális kihasználásával segítik, és az előírások teljesítésére átmeneti időket adnak. Megállapíthattuk, hogy Magyarországon az EU által előírt követelményeket mi szigorúbban értelmezzük, mint német kollegáink, ami a jövőt illetően hatósági szemléletünk újragondolásának szükségességét veti fel.
 
A szakmai program részeként több városban-Passau, Regensburg – tettünk látogatást, keresve a helyi kistermelői piacokat, értékesítési formákat. Münchenben a szombati bevásárlási csúcs idején tekintettünk meg egy piacot, ahol szinte minden élelmiszerféleséggel találkozhattunk a zöldségféléktől a készételekig.
 
Igazai szakmai „csemege” volt a különböző uniós élelmiszer-higiéniai előírások betartásának önkéntes „felügyelete”, és elmondhatjuk, hogy a németországi élelmiszer-higiéniai állapotok nincsenek előrébb a hazaiakhoz képest. A termelők kereskedelmi képzettségét tekintve viszont a német gazdák megelőzik magyar kollegáikat, mind az áruk választéka, mind csomagolása, mind reklámozása vonatkozásában. A csoport benyomása az volt, hogy a piacozás kikapcsolódás, családi program, aminek elmaradhatatlan része a csapolt – sokszor literes – bajor sör helyben történő fogyasztása.
 


Elérhetőségeink:
dr.Virsinger György szakosztályvezető
Tel:+36 20/5563864, email:virsingerg@gmail.com
dr.Forgó Viktória szervező titkár
+36 20/9841504, email:forgo-viktoria@hotmail.hu
Szűcs Anita ügyintéző referens
+36 20/9458538,  emailanita.szucs.szvt@gmail.com
 

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43