Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Fooldal » Tevékenység  » K+F

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

K+F

Az SZVT a saját kutatási projektjein túl a gazdasági szervezetek számára is koordinál projekteket, amelyek az innovációs kutatási járulék terhére elszámolhatók. Ezzel kívánja biztosítani, hogy a vállalatok – a számukra fontos területeken- a legújabb tudományos eredmények, a fellelhető legjobb gyakorlatok birtokába kerüljenek, és saját szervezetüknél hasznosíthassák az ilyen módon megszerzett tudást.

K + F kutatások magas szintű teljesítéséhez a szervezet gazdag múltja, kapcsolati hálója és tudása megfelelő hátteret biztosít. A változatos témájú, célzott illetve alapkutatások a legmagasabb szakmai szinten tevékenykedő kutatókkal, kutató műhelyekkel bevonásával valósulnak meg.

K+F modell

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ K+F tevékenységével a Fejlesztési Terv intézkedéseinek optimalizáláshoz is igyekszik hozzájárulni. A kutatások eredményeként kialakított fejlesztési eszközök lehetővé teszik, hogy a gazdasági szereplők megerősítsék meglévő adottságaikat, és felszámolják azokat az akadályokat, amelyek visszahúzó-erőként gátolják növekedésüket.

Tekintse meg eddigi megbízóink listáját!

 

Az innovációs járulék felhasználásának hatékony módja a vállalati versenyképesség megőrzése és növelése céljából.


A gazdálkodó szervezeteknek az innovációs járulékról szóló 2003. évi XC. törvény alapján az alábbi lehetőségeket választhatják:

  • az innovációs járulék összegét befizetik az APEH-nek
  • saját belső erőforrásaikkal kutatás – fejlesztési tevékenységet végezhetnek
  • költségvetési intézményekkel vagy közhasznú szervezetekkel kutatás – fejlesztési tevékenységet végeztethetnek saját maguk számára és ezzel csökkenthetik a befizetendő innovációs járulék összegét

 

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ, - amely 1968 óta van jelen a Magyar civil közéletben - mint közhasznú szervezet jogosult kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni, olyan módon, hogy a Megbízó szervezetek azt az innovációs járulék összegéből levonhatják. A levonás mértékének nincs felső korlátja.

Néhány szó az innovációs járulékról

Innovációs járulék megfizetésére kötelezett a belföldi székhelyű, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaság, a járulék éves bruttó összegéből - e törvényben meghatározott körben és mértékig - levonható a gazdasági társaság saját tevékenységi körében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység közvetlen költsége, valamint a költségvetési gazdálkodási rendszerben működő és a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény 2. § (1) bekezdésében meghatározott szervezetektől megrendelt kutatási-fejlesztési tevékenység költsége. A levonható költségeket mind a saját szervezetben végzett, mind a vásárolt kutatás-fejlesztés esetében csökkenteni kell a levonásnál figyelembe vett költségek fedezetéül szolgáló, az államháztartás valamely alrendszeréből nyújtott támogatással.

Mi tekinthető kutatás-fejlesztési tevékenységnek?

Alapkutatás: az általános tudományos és technikai tudásanyag bővítése, amely nem kapcsolódik ipari vagy kereskedelmi célkitűzéshez. 

Kutatás-fejlesztés: az alapkutatás, ipari vagy alkalmazott kutatás, valamint kísérleti (prekompetitív) fejlesztés. 

Ipari vagy alkalmazott kutatás: új tudásanyag megszerzésére irányuló kutatás, amelynek célja, hogy az így megszerzett tudásanyag felhasználható legyen új termékek, eljárások vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez, illetve jelentős javulást eredményezzen a már meglévő termékekben, eljárásokban vagy szolgáltatásokban. 

Kísérleti (pre-kompetitív) fejlesztés: az alkalmazott kutatás eredményének tervekbe foglalása, azaz új vagy továbbfejlesztett termékek, eljárások, szolgáltatások tervezése (idetartozik a kereskedelmi felhasználásra nem kerülő prototípus elkészítése is). Nem minősül kísérleti fejlesztésnek a termékeken, termelési eljárásokban, folyamatokban, létező szolgáltatásokon végzett rutinszerű változtatás, még ha az az adott termék, eljárás, folyamat vagy szolgáltatás fejlődését is eredményezi. 

Technológiai innováció: minden olyan tudományos, műszaki, szervezeti, pénzügyi és kereskedelmi jellegű tevékenység, beleértve az új ismeretanyagba történő befektetéseket is, amely ténylegesen vagy szándék szerint műszakilag új vagy továbbfejlesztett termékek, eljárások és szolgáltatások megvalósításához vezet.

Szervezetünk az elmúlt években több mint 70 kutatási projektet bonyolított a legkülönbözőbb szervezetek, vállalatok, pénzintézetek részére, természetesen megfelelő képességű alvállalkozók bevonásával. Kutatási projektet nyertünk már közbeszerzési eljárás keretében is. Kutatási feladataink általában az „alkalmazott kutatási” vagy a „kísérleti fejlesztés” kategóriába tartoznak. Megbízóink és fontosabb kutatási témáink referencia listánkon megtekinthetők. Projektjeinket szigorú projekt menedzsment metodika alapján végezzük.

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43