Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Fooldal » Szakmai és területi szervezetek  » Egészségügyi Gazdálkodásfejlesztési Szakosztály

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

Egészségügyi Gazdálkodásfejlesztési Szakosztály

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ keretein belül 2004-ben alakult meg az Egészségügyi Gazdálkodásfejlesztési Szakosztály. Ennek közel évtizedes előzménye az a folyamatos oktatási, rendezvényszervezési tevékenység, mely a Prorsus Kft. nevéhez fűződik, és amelyhez szakosztályunk partnerként kapcsolódik.

Ebben és a jelenlegi időszakban nagyszámú különböző működési ill. gazdálkodásfejlesztési tárgyú program lebonyolítására került sor, melyek kiváló lehetőséget kínáltak az érintett és érdekelt egészségügyi vezetőkkel és munkatársakkal történő kapcsolatfelvételre.

Az egészségügyi intézmények gazdálkodásfejlesztésének témakörén belül a számviteltől a controllingon keresztül az intézmény átalakítási és egészségpolitikai kérdésekkel foglalkozó programok lebonyolítása során az említett egészségügyi vezetők mellett széleskörű szakmai együttműködés jött létre az ebben a folyamatban közreműködő cégek, szakértők között.

Mivel egyetértés alakult ki abban, hogy a következő időszakban előttünk álló, a magyar egészségügyi rendszer fejlesztését célzó folyamatba ennek a szellemi kapacitásnak a bekapcsolása ebben a formában is feltétlenül indokolt, a további tevékenység kereteként eredetileg konkrét célkitűzéssel megkezdte működését az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ Egészségügyi Gazdálkodásfejlesztési Szakosztálya.

Az eredeti célkitűzés szerint a szakosztály tevékenységén belül különös hangsúlyt helyez:

  • az egészségügyi reformfolyamat, ill. egyes elemeinek, azok intézményrendszerre vonatkozó hatásainak véleményezésére, saját koncepciók kidolgozására és ezek megjelenítésére, képviseletére;
  • gazdasági szempontok vizsgálatára az intézményrendszer működésében ill. azok hatásának bemutatására az ellátásban;
  • saját koncepciók kidolgozására, saját erőforrások igénybevételével. Ezek megjelenítésére és képviseletére;
  • adott koncepciós tervek kivitelezhetőségének véleményezésére, vagy kidolgozására, külső finanszírozással.

 

Fentiek kiindulását és egyben folytatását képezik azok a különböző oktatási, továbbképzési programok, melyek egy-egy intézmény konkrét gazdálkodásának javítását célozzák.

A szakosztály tagjai:
kórházi, rendelőintézeti orvos, gazdasági és controlling vezetők, szakértők.

A szakosztály elnöke:
Bitter Lajos

Megbízott titkára: Kőszegi Anikó

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43